dimarts, 19 d’abril del 2016

Biodiversitat


Creació de zones protegides per a preservar la Biodiversitat


A la natura podem trobar molta diversitat, tan a nivell zoològic com botànic. Ens trobem a una zona on existeixen un elevat nombre d'endemismes a més d'espècies protegides per la seua importàcia o per trobar-se amenatzades, ...
Açò ens ha portat a la importància de crear zones protegides per tal preservar aquesta biodiversitat, mitjançant parcs nacionals, parcs naturals, microreserves, ...

dijous, 3 de març del 2016

Recursos alimentaris de la Biosfera

Els recursos a la Terra són limitats, la qual cosa ens porta a l'existència d'una  gran problemàtica a nivell mundial en relació al mal repartiment d'aquests. Els més importants són aquells relacionats en la propia superviència: Aigua i aliment.

Una de les solucions més importants que s'estan  estudiant són:
Noves fonts d'alimentació.



A banda, més estudis relacionats amb Agricultura, Ramaderia i Pesca. 

Cal saber detectar les tècniques que s´utilitzen i que s'han anat utilitzant al llarg de la història (buscant sempre una elevada rentabilitat i disminició de despeses), així com els avantatges i desavantatges. Necessitat de la creació de Lleis i decrets que protegisquen la natura, així com l'ús de productes químics en agricultura i ramaderia i protegisca de la sobreexplotació dels recursos marins (control amb el nombre d'espècies, mida de les captures, tipus de tècniques utilitzades, ...).

A més, tot açò cal que siga respectuós amb el medi ambient: Agricultura Ecològica, Ramaderia  Ecològica, Creació de piscifactories, així com rigurós control amb les tècniques tradicionals.

Recursos de la Biosfera. Tipus.

Tipus de Recursos a la Biosfera

Recursos més importants

Els homens, al llarg de l'història, hem anat evolucionant buscant sempre el nostre benestar. Tot açò ha desembocat en el deteriorament dels medis naturals, que cal tindre en conter, ja que els humans fem ús dels recursos que hi trobem a la natura. Els recursos que hi trobem, els podem classificar en:
  1. Recursos alimentaris: Els utilitzem per a consum humà o animal.
  2. Recursos Energètics. Recursos que usem per a l'obtenció d'Energia. El descobriment d'un recurs enegètic pot desenvolupar un creixement econòmic en la població.
  3. Recursos medicinals: Tant per a l'ús de plantes medicinals a nivell farmacològic com als estudis i assatjos clínics i biotecnològics.
  4. Matèries primes; útils per a elaboració de productes més elaborats.
  5. Paisatges: Recurs molt valorat en l'actualitat.
Cal evitar la sobreexplotació i la creació de mesures legal (lleis) per a la conservació d'aquests recursos, ja que la perdua d'aquests ens porta a la pèrdua en la biodiversitat.
Actualment hi ha normes i lleis tant a nivell territorial, com comarcal, nacional, ... per tal de protegir els recursos naturals.


Fuentes de las Energias Renovables

Impactes de la Biosfera. Els Boscos.

Impactes de la Biosfera. 

Els Boscos. Importància i destrucció (la Deforestació).


Els boscos tropicals són els principals afectats per la cobdícia fustera, que arrasa cada any amb hectàrees de selva, destruint hàbitats de moltíssimes espècies, alhora que posa en perill l’ecosistema tropical.
Actualment, la situació dels boscos tropicals és la que provoca més preocupacions. Una vegada el bosc tropical ha estat destruït, s’ ha perdut per sempre. Això es deu al fet que tot i que hi ha un exuberant creixement dels arbres i de les demés plantes dels boscos tropicals, el seu sòl és molt pobre.
Pocs dels nutrients que utilitzen les plantes provenen del sòl. La majoria els subministra la vegetació morta i en descomposició que hi ha sobre el sòl del bosc. Aquest material format per plantes mortes aviat es converteixen en aliments dels fongs i els bacteris. Les condicions de calor i humitat del bosc tropical acceleren la descomposició.
Però al tallar els arbres, l’home destrueix aquest medi de fràgil equilibri. La principal font de nutrients desapareix. Només queda un sòl molt estret i tan pobre que en ell no es poden desenvolupar les plantes. Sense plantes que el cobreixin, el vent i l’ aigua l’erosionen fàcilment.
En aquestes condicions, després d’uns quants anys, i gràcies a la desforestació,  el que era un bosc tropical es transforma en un desert; s’ ha produït el fenomen de la desertització.
Lamentablement, no només estan en perill els boscos tropicals. La desforestació és un fenomen que afecta ja a tots els tipus de boscos.



Impactes de la Biosfera. Pèrdua de biodiversitat.


Impactes de la Biosfera. 

Pèrdua de biodiversitat.

Biodiversitat;  és el terme donat a la varietat de vida que hi ha sobre la Terra i a les estructures naturals que aquesta varietat forma. La biodiversitat que podem veure avui dia és el fruit de milers de milions d’anys d’evolució, modelada per processos naturals i, cada vegada més, per la influència dels humans. La biodiversitat configura una xarxa de vida de la qual som part integral i de la qual depenem completament.
Protegir la biodiversitat ens interessa a tots. Els recursos biològics són els fonaments sobre els quals construïm les civilitzacions. Els productes de la natura són la base d’indústries tan diverses com ara la de l’agricultura, la cosmètica, la farmacèutica, la paperera, l’hortícola, la de la construcció i la del tractament de residus.

La pèrdua de biodiversitat posa en perill la nostra provisió de menjar, les opcions d’oci i de turisme, i les fonts per aconseguir fusta, medicaments i energia. Així mateix, interfereix en les funcions ecològiques essencials.
Per la qual cosa cal buscar:


  • Causes.
  • Solucions. 

Importància de la creació d'Espais protegits.

http://www.unescocat.org/fitxer/1702/00-publicacio-aib-3.pdf

Riscos de la Biosfera.






Riscos de la Biosfera.

Els riscos són fenòmens que causen pèrdues de vides i recursos. Sempre es troben en relació amb els conceptes de perillositat (provabilitat que un fenomen natural o antròpic pugui succeir) i vulnerabilitat (possibilitat que béns o persones estiguin sotmeses a un perill). Per això les poblacions desenvolupen plans i lleis. Els riscos es divideixen en tres grups: a) Naturals (l'inductor és la natura, no hi ha intervenció humana) b) Antròpics (derivats de les activitats humanes) c) Induïts (les activitats humanes agreugen un risc natural)

  1. Per Fluctuacions (Plagues, Invacions, Incendis, Eutrofització).Una successió ecològica és un procés de substitució ràpid. Eliminació d'unes espècies i incorporació d'altres en el transcurs del temps curt.
  2. Per Successions Ecològiques (Desaparició d'Endemismes). Una successió ecològica és un procés de substitució gradual d'unes poblacions per unes altres en el transcurs del temps.
  3. Per Activitat Vital de les Espècies (Malalties, Destrucció de béns).

Dinàmica dels Ecosistemes: Autorregulació.

Dinàmica dels Ecosistemes: Autorregulació.

Els ecosistemes són comunitats més o menys estables en què el nombre d'éssers que els componen es manté constant. Hi ha factors abiòtics i biòtics que limiten el creixement de les poblacions que constitueixen un ecosistema, de manera que aquestes es mantenen en equilibri. Aquest procés s'anomena autoregulació de l'ecosistema


a) Autorregulació de les poblacions: 


  1. Corbes de creiximent exponencial i logistic. Etapes.
  2. Factors que influeixen en el creiximent d'una població: Potencial biòtic. Estratègies de reproducció i supervivència. Resistència ambiental: Factora abiòtics (Llei dels factors limitants i Llei de tolerància) i factors Biòtics (relacions intraespecífiques i interespecífiques).
Exemple de Dinàmica poblacionals als ecosistemes


b) Autorregulació de l'Ecosistema a través del temps:

  1. Successió ecològica: Concepte, etapes, regles i tipus.
  2. Regressió ecològica.


Dinàmica dels Ecosistemes. Cicle de la matèria i fluix de l'energia


Cicle de la Matèria i fluix de l'Energia.


Com circulen la matèria i l'energia?

La principal entrada d'energia a la biosfera és en forma d'energia lumínica captada pels organismes fotosintetitzadors, per lo que la vida depén de la llum. L'energia en els ecosistemes flueix en una sola direcció, des del Sol als descomponedors, passant per la resta de nivells tròfics (fotosintetitzadors, herbívors, carnívors), és a dir, presenta un flux unidireccional. Aquest flux energètic a través de l'ecosistema origina una estratificació tròfica i l'energia que conté la matèria orgànica passa d'un estrat a un estrat superior en un sentit únic. Cadascun d'aquests estrats rep el nom de nivell tròfic. 
En una cadena tròfica o alimentària hi ha pèrdues d'energia cada vegada que hi ha una transferència d'energia d'un nivell a un altre, per la qual cosa, al final de la cadena, s'ha dissipat gairebé tota l'energia que havien captat els fotosintetitzadors inicialment. Aquesta és la causa de que l'energia que utilitza l'ecosistema no és renovable, com és el cas de la matèria (transformació de matèria inorgànica a orgànica a la fotosíntesi i d'orgànica a inorgànica.


Piràmides ecològiques.


Una piràmide tròfica és una representació on cada esglaó representa un nivell tròfic de l'ecosistema. 
Hi ha tres tipus de piràmides:
  • Piràmides de nombres: nombre d´individus de cada nivell tròfic.
  • Piràmides de biomassa: quantitat de biomassa o de matèria orgànica a cada nivell. 
  • Piràmides d´energia: energia que emmagatzema un nivell. 
Representació gràfica dels diferents nivells tròfics


Relacions interespecíques: Cadenes i Xarxes Tròfiques.


Què és un ecosistema?


Ecosistema és la comunitat d'organismes que s'autorregulen i sobreviuen amb el medi físic, dins d'un espai geogràfic definit. És l'entramat on es produeix intercanvi d'Energia i Matèria.

Consta de dos components:
-Part Abiota, composta per l'energia, la matèria (nutrients i elements químics) i factors físics.
-Part Biota: composta pels organismes que viuen a l'ecosistema. 



Relacions interespecífiques : Relacions tròfiques o alimentaries

Els diferents organismes que hi habiten en un ecosistema determinat interrelacionen entre si. Aquests éssers vius els podem classificar (en funció d'on obtenen els aliments) en:
  1. Autòtrofos o Productors, Dins dels quals hi trobem els organismes fotòtrofos i els quimiòtrofos.
  2. Heteròtrofos o Consumidors. Diferenciant entre Macroconsumidors: herbívors o consumidors primàris, carnívors o consumidors secundaris, omnívors o consumidors terciaris i detrívors o consumidors de detritus; I els Microconsumidors o descomponedors.
Tots aquests organismes están interrelacionats en les anomedades Relacions tròfiques. Aquestes relacions poden formar cadenes (quan son relacions lineals) o mitjançant relacions molt més complexes anomedades xarxes tròfiques (diverses cadenes interrelacionades entre elles).
Conjunt de cadenes tròfiques intercomunicades dins del mateix ecosistema

Totes aquestes relacions van encaminades cap a la búsqueda de l'equilibri del propi ecosistema.

dimecres, 2 de març del 2016

Components biòtics i abiòtics de l'ecosistema. Interrelacions.




Components d'un Ecosistema

L'ecositema està integrat pel conjunt d'éssers vius que viuen en un determinat espai i les relacions que s'estableixen entre aquests éssers vius. També les realcions entre ells i el medi on hi viuen. L'extensió dels diferents ecosistemes es molt variable i els límits d'aquests son difícils de precisar.


Ecosistema= Biòtop + Biocenosi

Factors que condicionen l'ecosistema poden ser:

A) Factors Biòtics: relacions amb els éssers vius que habiten en un biotop. Els factors biòtics poden ser:
  • Biocenosi o comunitat: conjunt d'organismes que conviuen en un medi determinat.
  • Relacions: 
    1. Intraespecífiques: Relació entre individus de la mateixa espècie. En aquest tipu de relació cal incloure relacions; associacions familiars, gregari, colonials i socials.
    2. Interespecífiques: Entre individus d'espècies diferents. Les més importants son: Competència (-/-), Depredació (+/-), Parasitisme (+/-), Comensalisme (+/0), Mutualisme (+/+) i Simbiosi (+/+).

       Cal diferenciar entre 2 possibles de relacions (anomenat interrelacions):
B) Factros Abiòtics: son els factors físics i químics que determinen les característiques d'un Biotop.
 Cal distinguir entre ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els més importants son:
 Temperatura, Llum, Humitat, Sòl i Salinitat, 


Biosfera, Ecosistemes i Biomases, Biomes terrestres i aquàtics.



Introducció a la Biosfera.

Biosfera (del grec BIOS= vida i SPHERA= Esfera).Capa del Planeta Terra on es desenvolupa la vida.
La Biosfera està formada per ecosistemes, els ecosistemes per comunitats i les comunitats per poblacions.


DEFINICIONS I COMPONENTS:


Ecosistema: Unitat formada per una Comunitat d'éssers vius i el lloc on aquests éssers vius viuen.
Biomassa: Matèria total dels éssers vius que hi viuen en un lloc determinat. La biomasa ve expressada per Pes per unitat d'àrea (a ecosistemes terrestres; kg/m2 o tones/m2) o de volum (en ecosistemes aquàtics kg/m3 o tones/m3).

Biomes; Biotop ( conjunt de medi, substracte i factors ambiental) + Biocenosi (Totes les poblacions que hi viuen en eixe lloc determinat).


Hi han 3 tipus de Biomes, segons el biotop on s'hi trobe:

-Terrestres (Éssers vius terrestre. Condicionats pel clima, a més dels substracte i altres factors. Importància que tenen els factors limitants).

-Aquàtics: On hi trobem 2 classes: Marins ( diferenciant entre pelàgics o litorals) i d'Aigua Dolça (distinguint entre aigües estancades o aigües en moviment). Importància que presenten els factors limitants.

Biosfera>Ecosistema>Comunitat>Població>Individu